HTML

Zsóka és Gábor Indonéziában

Egy ösztöndíj keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy fél évet Indonéziában tölthessünk. A blog a kezdetektől a zűrzavaros ázsiai kalandokon át a hazaérkezésig szól.

Friss topikok

Címkék

Esik

2011.11.28. 13:05 charcarias

 Halljuk, otthon beindultak a kályhák, előkerültek a télikabátok és lassan a hó is megérkezik. Mi meg ezalatt életünk minden bizonnyal legmelegebb karácsonyát várjuk, de gyanítom ez lesz a legcsapadékosabb is. Hóembert építeni viszont ki merem jelenteni: nem fogunk! December 18-án elhagyjuk Makassart és egészen január 4-ig vissza sem térünk. A karácsonyt és a szilvesztert Bali illetve Lombok szigetén fogjuk tölteni.

 Indonéziát átszeli az Egyenlítő és az állam ezen földrajzi helyzete természetesen az időjárást is meghatározza. Gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy a hatalmas területű ország egészén csupán két "évszak" van. A száraz, mely mondjuk áprilistól decemberig tart, és az esős mely az év többi hónapján uralkodik. Természetesen az átmenet itt is olyan mint nálunk egy-egy évszakváltásnál, semmi sem jön nagyon hirtelen. A helyiek szerint itt Makassarban és Dél-Sulawesin későn jött az esős évszak. Tavaly már szeptemberben itt volt, most meg november vége van és hébe-hóba kapunk egy záport, vagy hosszabb zivatart. Ezek persze elég durvák, nagy zajjal járnak és ilyenkor az eső nem is nagyon esik, inkább folyik. A hőmérséklet egész évben állandó, nagyon az esős évszakban sem csökken és 30 Celsius fok körüli. Mikor megérkeztünk, próbáltunk puhatolózni mennyire is kellemetlen a csapadékos időszak, milyen mértékben nehezíti meg az ember életét. Kaptunk többféle információt, de azt kell mondjam a jelenlegi helyzet igen nedves, de mégsem élhetetlen. Celebesz szigetének ezen része állítólag a legszárazabbak közé tartozik, így Makassarban nem számíthatunk folyóvá duzzadó utcákra. Egész elképesztő, hogy tőlünk 150 kilométerre keletre majdnem sivatagiak a körülmények, 5 órás buszútra északra meg szakad az eső folyamatosan.  Tehát ez az esős-száraz évszak dolog igencsak összetett, sok függ az adott terület tengertől és ezáltal áramlatok/szelektől való távolságán, csakúgy a tengerszint feletti magasságon, vagy épp keleti-nyugati fekvésén. Tökéletes kivétel például az innen északkeletre található Mollucas-szigetek, ahol novembertől februárig tart a száraz időszak. A mi karácsonyi célpontjaink a Kis-Szunda szigetekhez tartoznak (hjaj, hol gondoltam én még 6. osztályban Varga Béla tanár úr földrajzóráján, ahol jól bevésődtek oktatóm gyors és vicces szavai: Bali, Timor, Lobok, Flores Sumbawa, Sumba; hogy 10 év múlva jómagam is rajta leszek azon az ütött-kopott térképen), ahol a január egész egyszerűen az eső hónapja. Reméljük, hogy csakúgy mint az egész esős évszak itt, úgy a Nusa Tenggara (Bali, Lombok, Sumba, Sumbawa, Flores és Timor szigetek másik, összefoglaló neve) esőágyúi is kicsit csúsztatva érkeznek és nem mossák el nagyon a karácsonyunk.Mi ezt kérjük az indonéz télapótól a cipőnkbe! :P
Na meg egy-két üveg pálesz is jól jönne....
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsfalok.blog.hu/api/trackback/id/tr683418303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2011.12.04. 18:37:39

klassz, mindjárt jövünk (január legvége), de esőt nem kérek :)

charcarias 2011.12.12. 05:27:11

remelem szerencsetek lesz! de hat ugyis vizen lesztek, akkor meg mind1, nem? :D
süti beállítások módosítása